Gabbler

Strona główna » Praza za granicÄ… » czy praca za granicÄ… to jest to?

czy praca za granicÄ… to jest to?

Postprzez gwolska » 19 Sty 2010, 12:59

Praca za granicą to temat-rzeka. Każdy, kto tego doznał wie, jak to jest i każdy ma inne zdanie na ten temat. Generalnie jednak większość ludzi uznaje pracę za granicą, jako dobre źródło dochodu. Nie widzą jednak bardzo poważnych stron ujemnych tego zjawiska a mianowicie:rozluźnienie więzów rodzinnych, niejednokrotnie zaprzepaszczenie swoich przyjaciół, brak związków emocjonalnych z tradycją i kulturą naszego państwa itp.Można wiele wyliczać, ale jedno jest pewne, że kto pracuje za granicą wiele doświadcza, staje się innym człowiekiem /nie zawsze lepszym/,poznaje innych ludzi z innej strefy kulturowej. Choćby ta praca była na terenie państwa unijnego to i tak jest inna, bo inne są zwyczaje narodowe.
Czy warto pracować za granicą, czy też nie- to pozostawiam do oceny.
Jedno jest pewne: żądza posiadania przesłoniła nam wszystko.

Zarejestrowany użytkownik

gwolska

Re: czy praca za granicÄ… to jest to?

Postprzez cezar_baron » 27 Lut 2010, 15:01

to co napisałeś jest bardzo kontrowersyjne... 8-)
Może odpowiem, jak ja myślę...
Po skończeniu szkoły i opanowani języka jadę od razu za granicę w celach zarobkowych, bo tu w Polsce nie ma czego szukać... Mam robić za darmo, jak za granicą dobrze płacą ?
Jedyny minus to pozostawienie rodziny, aczkolwiek nie mam zamiaru wyjeżdżać na stałe ( na razie )...
Jeśli chodzi o "więzy z państwem" to mam to bardzo, daleko "gdzieś"... Nie jestem dumny, że jestem Polakiem z wielu czynników;
- polska gospodarka
- polski rzÄ…d i "bajzel", jaki tam panuje
- duże bezrobocie i praca za grosze...
ITD ITD ITD IDT.
więc co mnie tu trzyma ?
tylko rodzina...
Awatar użytkownika

Globalny Moderator

cezar_baron

Re: czy praca za granicÄ… to jest to?

Postprzez gwolska » 25 Lip 2010, 13:42

nie jestem wcale przeciwna wyjazdom za granicę. Napisałam ogólnie, do oceny przez forumowiczów. To nam wszystkim pozostawiłam pole do popisu.Rodzina to też część państwa i przykro jest, kiedy państwo o tę podstawową komórkę społeczną nie dba w wystarczający sposób. Nie znam wielu krajów, ale często przebywam w Niemczech /tam jest moja córka z wnukiem/i wiem ,że Niemiec nie opuści swojego kraju, jest z nim mocno związany nie tylko kulturowo, ale państwo robi wszystko, aby nie opuścił swoich granic z przyczyn np. ekonomicznych. Dlaczego nasz rząd śpi i nie widzi tego? Z moich znajomych i z rodziny wyjechało kilka bardzo wartościowych jednostek, które swoje umiejętności i wiedzę pożytkują na potrzeby innego państwa.

Zarejestrowany użytkownik

gwolska